Pastrami, meksykańskie quesadille, azjatyckie pierożki dim sum, słodkie churros – m.in. takie wspaniałości można zjeść w ramach Zlotu Food Trucków pod Atrium Molo. Uczta trwała aż trzy dni!
W Szczecinie można już było poczuć przedsmak majówki. Zlot Food Trucków odbył się w dniach 26-28 kwietnia na placu przed Atrium Molo. W imprezie uczestniczyły tylko wyselekcjonowane food trucki z całej Polski i można było spróbować potraw i przekąsek ponad 15 kucharzy. Były to specjały z różnych kuchni – m.in. azjatyckiej, amerykańskiej, meksykańskiej, hiszpańskiej, belgijskiej, a nawet molekularnej i wielu innych.
Coś dla siebie znaleźli zarówno zwolennicy wytrawnych przysmaków, jak i deserów. Można było zjeść najprawdziwsze amerykańskie burgery, ale i lubiane azjatyckie bułeczki bao, pastrami, meksykańskie quesadille, pierożki dim sum z rozmaitym nadzieniem, pad thaie, curry, tajskie lody czy wyjątkowo słodkie hiszpańskie churros.
Jeśli przegapiliście tę okazję do kosztowania rozmaitych specjałów, tegoroczny street foodowy sezon właśnie się rozpocząć! Wraz z nadejściem wiosny food trucki stają się popularne i można próbować z nich różnych kuchni. Dajcie się zainspirować smakami ze wszystkich stron świata.
To również świetna okazja, aby spędzić czas na świeżym powietrzu – z rodziną i znajomymi. Podobnym imprezom zwykle towarzyszą też różne atrakcje dla dorosłych i dla dzieci – są place zabaw itd. Jeśli przegapiliście okazję, urządźcie sami piknik i korzystajcie ze słońca!
Lena, foto: Daniel_Nebreda /Pixabay